Το παιχνίδι ωφελεί τα παιδιά με πολλούς τρόπους

Το παιχνίδι ωφελεί τα παιδιά με πολλούς τρόπους

Το παιχνίδι ωφελεί τα παιδιά με πολλούς τρόπους

Το παιχνίδι ωφελεί τα παιδιά με πολλούς τρόπους. Τους επιτρέπει να πλάθουν φανταστικούς κόσμους, όπου διαχειρίζονται τους φόβους τους και προβάρουν τους ρόλους των μεγάλων.

Σαν μικροί επιστήμονες, τα παιδιά επινοούν θεωρίες για τον κόσμο –η Γη είναι επίπεδη, όλοι οι γενειοφόροι άντρες είναι μάγοι– και στη συνέχεια, τις δοκιμάζουν και τις αναθεωρούν.

Το ομαδικό παιχνίδι, όταν δεν έχει το πρόσταγμα κάποιος ενήλικας, τα βοηθά να μάθουν πώς να μαντεύουν τα συναισθήματα των άλλων και πώς να διαχειρίζονται τις απογοητεύσεις και τους συμβιβασμούς, που αποτελούν κομμάτι όλων των σχέσεων.

Απλώς παρακολουθήστε δυο τρίχρονα παιδιά καθώς χτίζουν στον κήπο ένα σπιτάκι. Μαζεύουν κλαριά, μελετούν τη συναρμολόγηση, φτιάχνουν κανόνες, τσακώνονται ποιος θα βάλει τι και πού.

Στο ελεύθερο παιχνίδι τα παιδιά αρχίζουν, επίσης, να ανακαλύπτουν τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα

Σήμερα, παρά τα προσποιητά εγκώμιά μας για τη σπουδαιότητα του παιχνιδιού, συχνά αποφεύγουμε ν’ αφήσουμε την πρωτοβουλία στα παιδιά, θέλοντας να ελέγξουμε το παιχνίδι τους, να το αξιολογήσουμε, να το προσαρμόσουμε στους στόχους και στα χρονοδιαγράμματά μας, να το κάνουμε να μοιάζει με εργασία.
Η συμβολή μας είναι σημαντική, θα πρέπει όμως να αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν με τους δικούς τους όρους.
Η μεγαλύτερη χαρά και το πιο διασκεδαστικό παιχνίδι φαίνεται να πηγάζουν από τα πιο απλά παιχνίδια, εκείνα που επιτρέπουν στα παιδιά να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους.

Επιλέξτε παιχνίδια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δωρεάν αποστολές άνω των €29 Απόρριψη